Wednesday, March 12, 2014

តៅហ្ស៊ន - tao zone

តៅហ្ស៊ន
tau suan
豆爽
-------------------
Ingredients:

1 Cup of hulled yellow split mung beans (soak in cold water overnight)
4 Cups of water
1 Cup of sugar
2 Tbsp of tapioca starch 3 tbsp of cold water mix together

Coconut Milk Topping

1 Cup of coconut milk
1/2 Tsp of salt
3 Tbsp of sugar
½ Tsp of tapioca starch 1 tbsp of cold water mix together

Methods:

1. Using a steamer, line with cheese cloth and pour the soaked mung bean into it. Make a circle in the middle to have the steam distribute evenly. Cook for a good 25 minutes or until cook. Make sure do not over cook it or it will fall apart.
2. In a pot add the water and sugar and bring it to boil. Stir in the tapioca liquid and stir constantly to prevent burning the bottom of the pot. When it thicken and clear add the cook mung bean and stir lightly to mix.
3. In another small pot heat the coconut milk, sugar and salt to boil. Then add the tapioca liquid in it and stir until it thicken.

Serve hot with coconut milk topping. Great with Chinese’s donut Yao Tiew too!







Source: http://tasteofspice.blogspot.com/2011/01/mung-bean-pudding-dessert.html

ត្រប៉ែ - tror pae

ត្រប៉ែ
----------------

គ្រឿង​ផ្សំ
អង្ករ​ដំណើប​ ១​កំប៉ុង​ (កំប៉ុងទឹក​ដោះគោ​ខាប់​​)
មេ​ដំបែ ២​គ្រាប់
ដូង​ខ្ចី(មាន​សាច់ក្រាស់​គួរសម)កោស​ហើយ មួយ​ចាន​ចង្កឹះ (មិន​ទាន់​ត្រូវ​ការ​ភ្លាម​ទេ ទាល់​តែ​ត្រប៉ែ​អាច​ញ៉ាំ​បាន​ទើប​ត្រូវ​ការ)

របៀប​ធ្វើ
ដាំ​បាយ​ដំណើប ៖ អង្ករ​ដំណើប​ខ្មៅ​ងាយ​ស្រួល​ដាំ​ជាង​អង្ករ​ដំណើប​ស គឺ​យើង​ដាំ​ដូច​ដាំ​បាយ​អង្ករ​ខ្សាយ​ធម្មតា។
ទុក​បាយ​ដំណើប​ដែល​ឆ្អិន​ហើយអោយ​ត្រជាក់។
យក​មេ​ដំបែ​បុក​អោយ​ម៉ត់ រួច​រោយ​លើ​បាយ​ដំណើប។
រួច​គ្រប​អោយ​ជិត រុំ​ក្រណាត់​ឬ​ថង់​ធ្វើ​យ៉ាង​ណា​អោយ​ហប់។
នៅ​ទី​នេះ ខ្ញុំ​ទុក​ដល់​៥​ថ្ងៃ​ទើប​ញ៉ាំ​បាន ព្រោះ​ជា​ស្រុកត្រជាក់។ នៅ​ស្រុក​យើង​ប្រហែល​តែ​២​ថ្ងៃ​អាច​ញ៉ាំ​បាន​ហើយ។
ពេល​រៀប​ញ៉ាំ​ដាក់​ដូង​ ជា​ការ​ស្រេច។

ចំណាំ៖
មិន​ត្រូវ​ការ​ប្រើ​ស្ករ​ស​ឡើយ។ នៅ​ពេល​ដែល​ត្រប៉ែ​កាច់ វានឹង​មាន​ជាតិ​ផ្អែមជា​ស្រេច​។
បើចង់​ប្រើ​អង្ករ​ច្រើន​កំប៉ុង​​ នោះ​គ្រាន់​តែ​គិត​ថា​១​កំប៉ុង ប្រើ​មេដំបែ​២​គ្រាប់​ចំពោះ​ដំណើប​ខ្មៅ និង​១​គ្រាប់​ចំពោះ​ដំណើប​ស៕



ប្រភព​ពី http://www.dahlina.com/tips/traper.html#more-27143


នំ​គ្រាប់​ខ្នុរ - nom krob knol

នំ​គ្រាប់​ខ្នុរ
---------------------

គ្រឿងផ្សំ៖
សណ្តែកបាយ​ ២៥០ក្រាម
ស្ករស ២០០ក្រាម (បើមិនចូល​ចិត្ត​ផ្អែម បន្ថយស្ករ​បន្តិចក៏បាន​)
ខ្ទិះដូង
អំបិល​១ចឹប
ពងទា ឫពងមាន់ ៨ គោះ​យក​តែ​ពងក្រហម

របៀបធ្វើ៖
យក​សណ្តែកបាយ​ត្រាំ​ទឹក​ប្រហែល​ជា​៣ម៉ោង
លាង​សណ្តែកបាយ​អោយ​ស្អាត​ ដាក់​ទឹក​ខ្ទិះដូង​ចូល​​​ (កំពស់​២​សង់ទីម៉ែត្រពីសណ្តែកបាយ​)
រួច​​ដាំ​បាយ​សណ្តែក​កុំ​អោយ​ជ្រាយ
ទុក​អោយ​ត្រជាក់​ លុញ​អោយ​តូចៗ​ប៉ុន​គ្រាប់​ខ្នុរ
ដាំ​ទឹក​ស្ករ​អោយ​ឡើង​ជើង​អង្រង​ (ដាក់​ស្ករ​អោយ​រាង​ច្រើន​បន្តិច) រួច​បន្ថយ​ភ្លើងចង្ក្រាន​កុំ​អោយ​ក្តៅខ្លាំង​ពេក
យក​សណ្តែក​ដែល​លុញ​ហើយ​ ជ្រលក់​ពង​មាន់រួច​បង់​ចូល​ក្នុង​ទឹក​ស្ករ​ទុក​អោយ​ឆ្អិនរួច​ស្រង់​ចេញ​ដាក់​ចាន​ទុក​ជាការ​ស្រេច៕


 


ប្រភព​ពី http://www.dahlina.com/tips/khmer-dessert-krob-knao.html

ឆា-មឹកម្រិចខ្ចី - Chha moek mrech kchey

ឆា-មឹកម្រិចខ្ចី
----------------------------
គ្រឿងផ្សំ

មឹកស្រស់មួយ(៣០០ក្រាម) ម្រិចខ្ចី កន្លះខាំ, ការ៉ុត១០ក្រាមដើម ខ្ទឹម១ដើម,ខ្ញី២បន្ទះ,ខ្ទឹមស៣កំពឹល, សាលាដកន្លះខាំ ជីវ៉ាន់ស៊ុយ។

គ្រឿងផ្សំរសជាតិ

ក-អំបិល១ស្លាបព្រាកាហ្វេ,ស្រា១ស្លាបព្រាកាហ្វេ,ម្សៅស៊ុនខ្នរ១ស្លាបព្រា កាហ្វេនិងទឹក ស៊ុប ១ស្លាបព្រាកាហ្វេ។
ខ-ម្សៅឆាលាយទឹកឲ្យហើយ បន្តិចបន្តួច និង ប្រេងល្ង ១ ស្លាបព្រាបាយ។

វិធីធ្វើ

១-លាងម្រេច អោយស្អាតទុកទាំងទង,សាសាដលាង អោយស្អាតទុកទ្រាប់បាតចាន កោសសម្បកការរ៉ុត ចេញរួចហាន់ជាបន្ទះស្តើងៗល្មម,។
២-ខ្វេះគ្រៀងក្នុងមឹកស្រស់ចេញនិងបកស្រទាប់ក្រៅចេញរួចពុះជាពីរបន្ទះហើយ ឆូតផ្ទៃក្នុងខ្វាត់ខ្វែងនិងហាន់ជាដុំៗ។
៣-ដាក់ម្រេច ការ៉ុត និងមឹកស្រស់ចូលឆ្នាំងទឹកដាំពុះដោយស្រុសរយៈពេល ៦នាទីទើបស្រង់ចេញទុកប្រើការ។
៤-ដាក់ខ្លាញ់ឬប្រេងឆាក្នុងខ្ទះរង់ចាំខ្ទះក្តៅហុយផ្សែងទើបចាក់ខ្ទឹមសដើមខ្ទឹមនិងខ្ញី ចូលបំពង។ បន្ទាប់មកចាក់សាច់មឹកនិងគ្រឿងផ្សំរសជាតិក្នុងនោះរួមទាំងម្សៅស៊ុនខ្នរ) ចូលឆាដោយញាប់ដៃបន្តិចទើបចាក់គ្រឿងផ្សំរសជាតិចូលឆាត្រឡប់ចុះឡើងហើយ ដួសដាក់ចានតុបតែងតាមចំណង់ចំណូលចិត្តអ្នកជាការស្រេច។




Tuesday, March 11, 2014

នំ​ចាំង - nom chang

នំ​ចាំង
sticky rice dumplings
 /zong zi/